2016. március 12., szombat

Könnyebben gondozható virágoskertek
Az elmúlt években sajnos egyre kevesebb időm jutott a kertre, így a virágoskertek némely részén a gyomok átvették uralmukat a dísznövények felett. Elhatároztam, hogy felveszem a kertészkesztyűt és akár többféle módszerrel, még egyes virágoskertek újra telepítésével is, de győzelmet aratok a gyomok felett. Mivel a kézi gyomlálgatásra előre láthatólag a jövőben továbbra sem lesz időm, úgy kell kialakítanom a kerteket, hogy minél jobban megnehezítsem a gyomok dolgát...

Tippek a virágoskertek gyomosodásának megelőzésére: 


1. Talajtakaró fólia alkalmazása
Újonnan kialakítandó virágoskertek esetében alkalmazható. A szövött anyagon keresztül a csapadék le tud szivárogni a talajba, viszont a gyommagvakat sötétségben tartja, így azok nem csíráznak ki. Maga a fólia nem valami szép látvány, ezért fakéreggel vagy zúzalékkal érdemes takarni. Nem alkalmazható olyan virágoskertekben, ahol egynyáriakat vagy hagymás növényeket is szeretnénk telepíteni... így ez a megoldás sajnos nekem nem nyerő.


2. Mulcsolás
A már telepített növények közé jó vastag rétegben mulcsot (fakéregaprítékot, komposztot, gyommagmentes fűnyesedéket stb.) szórunk. A vastag mulcsréteg visszatartja a talajba jutott nedvességet, sötétben tartja a gyommagvakat. A virágoskertbe ültetett dísznövények között se hagyjunk túl nagy helyet, mert ha majd a lombjuk összezár, a mulcsréteggel együtt elég jó gyomvédelmet érhetünk el. Hosszú távon a talajtakaró növények telepítése is jó megoldás lehet. A mulcs idővel elbomlik, így időről-időre pótolni kell. Hátránya, hogy az évelő gyomok ellen nem véd, ezért azokat más módszerekkel kell kiirtanunk. 


3. A gyep terjeszkedésének kordában tartása
Ha elhanyagoljuk a fűszegély rendszeres kiigazítását, akkor a gyep idővel behatol a virágoskertbe is. Ennek elkerülése érdekében pl. kisméretű téglából, kőlapokból szegélyt építhetünk. A szegély szélessége kb. 20 cm kell legyen és annyira süllyesszük be a földbe, hogy fűnyíráskor ne okozzon gondot. Az ilyen szegélyek azonban nem védenek a számomra legnagyobb gondot okozó tarackbúza behatolása ellen... A tarackbúza erős gyökerekkel, agresszíven terjeszkedik. Most műanyag ágyásszegélyek leásásával próbálkozom visszaszorítani, a fűben tartani. A virágoskertben lévő példányait pedig külön rájuk irányuló vegyszeres kezeléssel igyekszem kiirtani... Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése