2015. június 14., vasárnap

Süllyesztett kerti csobogó
A legújabb kerti csobogónk ma készült el. Már több éve terveztem a kialakítását, apránként gyűjtögettem a hozzávalókat, de valahogy sosem lett belőle semmi. 


Azonban az egyik virágoskerteben mostanra annyira elburjánzott a tarack, hogy mindenképp tennem kellett vele valamit. Úgy döntöttem, itt lesz a helye a csobogónak.


A virágoskert ezen részét felástuk, kiszedtük a korábban ide telepített növényeket és a földet átforgatva kiszedtünk a fű minden gyökérdarabkáját. (remélem :) )


A csobogó föld alatti víztartályának alapja egy régi gumiabroncs, aminek a széleit dekopírfűrésszel vágtuk le. A gumiabronccsal kitámasztott mélyedést tófóliával béleltük ki. Ezután több minden került a medencébe. Igazából csak keresgéltem a melléképületben. A lényeg az volt, hogy a kis szivattyú megfelelő magasságba kerülhessen és a nehéz követ alulról valami stabilan megtámassza.


A medencét kis lyukú dróthálóval fedtük le, amire szürke szúnyogháló került. A drótháló megtartja a nagy kő köré felhalmozott folyami kavicsokat, a szúnyogháló pedig kiszűr mindent, ami amúgy a vízbe potyogna és eltömíthetné a szivattyút.


A csobogó köré néhány vízinövény kaspóját ástam a földbe. A folyami kavicsok alatt pedig szétterítettem a tófólia medencén túlnyúló részét, ami majd reményeim szerint megakadályozza, hogy a gyomnövények a kavicsok között kihajtsanak.


A legvégére maradt a folyami kavicsok elrendezgetése, 
ami azért jó nagy meló volt... 
A teljes végeredményről most nem készítettem képet. Ezt majd bepótolom, amint a növények kicsit magukhoz térnek és szebb formájukat mutatják.


A csobogó elkészítéséhez ez esetben is napelemes szivattyút használtam.

Korábban elkészített csobogóim linkjei: 
Csobogó kerámia kancsóval
Egyszerű csobogó kavicsokkal


1 megjegyzés:

  1. Ó,ez csodás,köszönöm a leírását!!!!!
    Olyan régóta vágyom csobogóra!!!!!
    És napelemes,ez külön érdem.:)

    VálaszTörlés