2015. február 22., vasárnap

Nagy belmagasságú lakások ablakainak függönyözése
Nemrég levelet kaptam Judittól, aki függönyözési ötleteket kért tőlem egy extrém magas ablakkal kapcsolatban: "Most vettünk egy 4 méter belmagasságú lakást és a nagyszoba ablaka okoz fejtörést. Az ablak széles faborítással a plafon alatt indul és a padló fölött 90 cm-ig tart. Az ablak alatt található a radiátor. Impozáns darab, utcára, zöldre nyílik, nem látnak be rajta. Örömmel venném, ha különböző ötletekkel segítene."


Az ablakok függönyözésével kapcsolatban nagy általánosságban elmondható, hogy annak összhangban kell lennie a helyiség berendezési stílusával. Így pl. ha klasszikus stílusban rendezzük be a szobát, akkor az ablakot keretezze damaszt, bársony vagy brokát függöny. 


Modern bútorokhoz és a mediterrán stílushoz a lágy esésű, könnyű, légies hatású függönyök illenek, melyek csak kétoldalt keretezik az ablakot.


Az összhatás még kifinomultabbá tehető, ha a lakáskiegészítőket (pl. díszpárnák, függönyök) azonos anyagcsaládból választjuk és egymással harmonizáló színvilágú, mintás és egyszínű anyagokat kombinálunk.


Az extrém magas, de keskeny ablakok arányain néhány egyszerű megoldással tudunk javítani: 


- Mélyen lelógó keresztdrapériával, nagy felső szoknyával 


- Hasonló hatást érhetünk el, ha a felül összeérő függönyt kikötjük oldalra. 


- Ha rolettát szerelünk az ablakra és azt az ablak feléig, felső egyharmadáig lehúzva hagyjuk, szintén csökkenti az ablak magasságának érzetét.


- Színes függönyök esetében a széles, vízszintes sávok is javítanak az ablak arányain. 


- Keskeny ablakok esetében a függönyrúd és a függöny az ablak mindkét oldalán 30-40 cm-el nyúljon túl, optikailag szélesítve az ablakot. 


Ha az ablakból szép kilátás nyílik, hagyjuk minél jobban érvényesülni a látványt. A függönyözés csupán kerete legyen az ablaknak, ill. csak az arányok javításában vegyen részt, az ablakfelületet hagyja minél inkább szabadon. 


Azonban, ha az ablakon túl kevésbé szép látvány tárul elénk, a függönyözés legyen hangsúlyos, inkább ez vonja magára a tekintetet. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése