2014. december 10., szerda

Karácsonyi narancs-dekorációSzámomra a narancsillat hozzátartozik a karácsony hangulatához. Miért van ez így, nem tudom, mint ahogy azt sem, mi köze van a narancsnak ehhez az ünnephez... De talán ez nem is fontos. A lényeg az, hogy nagyszerű dekorációt készíthetünk belőle, ami nem csak mutatós, de illatos is. :) 


A szárított narancsszeleteket régóta használom karácsonyfadíszként. Vékony aranyzsinórra fűzöm fel őket és a héjukat vékonyan bekenem csillámporos ragasztóval. További díszítésként rájuk lehet ragasztani egy-egy ánizst vagy kisebb fahéjrudacskákat is. (Bár ez utóbbiakból inkább kettőt-hármat keskeny szalaggal kötök össze és így lógatom fel a fára.)


Néhány éve vásároltam (IKEA) egy kis szerszámot, amit külön arra találtak ki, hogy a narancsok héjából vékony csíkokat lehessen kivágni. Nagyon praktikus, mert könnyen és gyorsan lehet dolgozni vele.

Ha esetleg nincs még ilyen eszközöd, akkor sem kell lemondanod erről az illatozó dekorációról. A narancs akkor is szép lesz, ha csak szegfűszeget használsz a díszítéséhez. Ezeket könnyebben bele tudod nyomkodni a narancs héjába, ha előtte valamilyen hegyes tárggyal, pl. hústűvel vagy saslikpálcával apró lyukat készítesz a szegfűszeg szárának.


A narancs héját be is irdalhatod, aminek hatására száradás közben a héj kicsit összezsugorodik. A végeredmény ez esetben is mutatós.


Az így előkészített narancsokból készíthetsz különféle asztaldekorációkat egyszerű kosarakba, tálakba helyezve, fenyőágacskákkal kombinálva vagy tortatartón elrendezve. 


Köthetsz rájuk szalagokat, masnikat és fel is lógathatod őket. Vájhatsz beléjük lyukat egy mécsesnek vagy akár fahéjjal kombinálva fűzhetsz belőlük illatozó füzért is. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése