2014. december 6., szombat

Hatágú papírcsillag hajtogatása
Csipkeszerű, jégkristályra emlékeztető csillagokat hajtogattam a napokban. Rájuk nézve ez talán komplikáltnak tűnhet, de nem az. Ha neked is tetszenek, olvass tovább és nézd meg hogyan készítheted el. :)


A kiindulási alap egy papírból kivágott szabályos hatszög. Használhatsz egyszerű másolópapírt vagy transzparenspapírt, bár az enyémek sütőpapírból készültek.


A hatszöget hajtogassuk meg a fenti képek szerint, ügyelve arra, hogy minden átló jól látható legyen. Ez után a csúcsait is hajtsuk egymás után közepére a 3. képen látható módon. 


Következő lépésként hajtsuk újra össze a hatszöget a 4. kép szerint és a csillag minden minden ágába készítsünk 4-4 párhuzamos bevágást egymástól egyenlő távolságra. (ld. kinagyított 4. kép) 


Ezután az 5. kép szerint hajtsuk össze a hatszöget és a belső háromszögekbe is vágjunk 4 párhuzamos nyílást.


Nyissuk szét a papírlapot. Ha jól dolgoztunk, akkor a csillagunk bevágásai olyanok lesznek, mint a fenti képen. Már csak a 6. kép bevágásait kell elvégeznünk és kezdődhet a hajtogatás. Először a csillag csúcsait készítjük el: Ehhez a csillag belseje felé hajtjuk a szélső és a harmadik háromszögeket. (7. kép)


A 8. képen látható háromszögeket hajtsuk félbe a csillagok csúcsainak a hajtáséléhez igazítva. Az így kapott kis háromszögeket pedig hajtsuk rá a csillagok csúcsaira. (9. kép) Most fordítsuk meg a csillagunkat és a másik oldalán hajtsuk kifelé a belső háromszögeket. (10. kép)


Az elkészült csillagokon fehér cérnát is átfűzhetünk és méretétől függően dekorációként fellógathatjuk az ablakba, a lámpára vagy akár a karácsonyfára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése