2014. november 9., vasárnap

Szalmacsillag készítés - Egyszerű csillagokIdei, elsőként készített szalmacsillagjaim a fenti képen láthatók. Elkészítésük egyszerűnek mondható és kirakó sablon nélkül is megköthetőek. Ez esetben a kötöző cérnát minden kötésnél csomózzuk, nem vezetjük körbe. 


Mindkét csillaghoz 12 db, kb. 22 cm-es, vastagabb szalmaszálra van szükség. A szalmaszálakat szépen egymás mellé rendezzük és középen szorosan megkötjük úgy, hogy egy lapos csokrot kapjunk.
 (segítségért kattints ide)
A 8 ágú csillag esetében a szélső szalmaszálat önmagával kötjük össze a csokor közepétől mért 4 cm-nél (3. kép), majd egy szalmaszál kimarad, és a következő kettőt kötjük egymáshoz a középtől mért ugyanilyen távolságra. (4. kép)


Az összekötött szalmaszálakat a szomszédos, korábban szabadon hagyott szalmaszálakhoz kötjük a korábbi kötéstől mért 5 cm-es távnál. (2. kép) Miután a csillag minden ágát megkötöttük, már csak formára kell vágnunk a szalmaszálak végeit. (4. kép)


Ha két színnel szeretnénk megkötni ezt a csillagot, akkor az első kép szerint rendezzük sorba a szalmaszálakat.


A másik, 6 ágú csillag elkészítése nagyon hasonlít az előzőéhez, a különbség csupán az első lépéskor egymáshoz kötött szalmaszálak számából adódik. Ez esetben ugyanis 3 szalmaszálat kötünk egymáshoz (a középtől mért 3,5 cm távolságnál), majd egy szalmaszál szabadon marad. (1. kép) Miután körbe értünk, a csoportba kötött szalmaszálak két szélső tagját a korábban szabadon hagyott szomszédos szalmaszálakhoz kötjük. (előző kötéstől mért kb. 6 cm távolságnál) Így a hármas csokor középső szála marad szabadon, amit a középtől mért 9 cm távolságra lerövidítünk a 4. képen látható módon. Végül a szalmaszálak végeit vágjuk formára a csillag ágainál is.


A megkötött, de még nedves csillagokat fektessük sima felületre, ha szükséges, igazítsuk kicsit formára és várjuk meg, míg a szalmaszálak kiszáradnak. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése