2014. november 12., szerda

Madárpogácsa készítése



Ugye milyen csodásak ezek a madársütik? Hasonló képeket látva már régen eldöntöttem, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom. Kicsit hozzáolvastam, recepteket kerestem és tegnap végre meg is csináltam az első madársütiket.


Hozzávalók: - Különféle (nem sózott nem pörkölt) olajos magvak, mint a napraforgó, köles, muhar, apróra vágott dió, mogyorófélék. - Bogyók, mint a csipkebogyó, kökény, bodza, mazsola. - Zsiradék: marhafaggyú vagy kókuszzsír. (Az Aldi hűtőpultjában fedeztem fel a kókuszzsírt, mindjárt vettem is egy kockával.)
A recept: A zsiradékot egy lábosban felolvasztjuk. Amint folyékony állagú lesz, le is vesszük a tűzről és belekeverjük a magvakat, bogyókat. Figyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok magot a zsírba, mivel ez lesz a kötőanyag, bőven kell lennie a magvak között.


A keveréket tegyük hűvösebb helyre, hogy a zsír hamarabb megdermedjen. Időnként keverjük meg és ha a zsiradék állaga kezd hasonlítani a lassan folyó olvadt viaszéhoz, elkezdhetjük feltölteni a sütiformákat. Azt viszont fontos tudni, hogy ilyenkor már nincs sok idő szöszmötölni. Gyorsan kell kanalazni, mert a kókuszzsír hamar megkeményedik. Ha ez bekövetkezne, az egész egyveleget tegyük a tűzre, épp csak annyi időre, míg a zsír kicsit megolvad.


Néhány észrevétel: - A sütiformák alá tegyünk sütőpapírt, ne alufóliát, mint én. Az alufólia könnyen szakad, sok időt töltöttem azzal, hogy a kis alufecniket szedegettem a sütikről. - Nagyon el kell találni a zsiradék állagát. Ha túl folyós, akkor a formák alatt kiszivárog. Ha túl kemény, nem áll össze rendesen a süti. - Szívószál darabkákkal oldottam meg az akasztólyuk kérdést.


A kész sütiket hűvös helyre tettem, és miután a zsír megdermedt, kivettem a formából és felakasztottam a fára. 
A madársütiket most hántolt napraforgóból, apróra vágott dióból, mazsolából és csipkebogyóból készítettem. Legközelebb majd más lesz a keverék, attól függően, hogy épp mi van itthon, vagy mit tudok könnyen beszerezni. 


Könnyebb a dolgunk, ha a madársütiket kisebb (szilikonos) sütőformákban készítjük el. Ez esetben alul nem tud kicsorogni a zsiradék, de ekkor is ügyeljünk arra, hogy a sütik tetején lévő magokat is körülvegye. 


















A kuglóf- vagy muffinformában elkészített madársütik nem csak hasznosak a madaraknak, de önmagukban is szép kerti látványosságok.


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a kiváló ötletet és a részletes leírást.
    Nagyon tetszik az ötlet és nem nehéz, nem költséges.
    Biztos meg fogom valósítani.
    Tisztelettel Radó Iván.

    VálaszTörlés