2014. november 18., kedd

Madáretető harang készítéseÍme a madárharang. Hangja ugyan nincs, a neve a formájára utal. Madarak etetésére szolgál, amire remélem még maguk a madarak is hamar rájönnek... Szóval kipróbálás alatt van, a végeredményről, a hasznosságáról tavasszal számolok majd be. 

Mindenesetre találtam ezt a két képet, ami bizakodással tölt el. :)A harang elkészítéséhez egy kisebb méretű cserépre, egy vékonyabb faágra és madzagra volt szükség. A madzagot a faág egyik végére kötöttem, majd átfűztem a cserép alján lévő lyukon. Miután összeállítottam a harangot, a cserepet megtöltöttem a saját készítésű madáreleség keverékkel (receptért kattints ide), aztán hűvös helyre tettem, míg a zsír megdermedt, majd fellógattam egy faágra.


Íme még néhány jópofa ötlet arra, hogy mi mindent tölthetünk meg a házilag készített madáreleséggel. 


Kifejezett kedvencem a madáreleséggel megtöltött befőttes üveget tartó házikó... Meg kéne csinálni... :)


Nagyon ötletes és szintén mutatós megoldásnak tartom, ha fenyőtobozok pikkelyeit töltjük meg a zsíros magkeverékkel. A madaraknak ugyan nem számít a forma, az étel a lényeg. De számunkra a különféle formájú és színű madáretetők vidám színfoltot jelenthetnek a téli, színtelen kertben. Ja, és ne felejtkezzünk el a jóleső tudatról sem, hogy tettünk valami hasznosat, valami jót a természetért. 2 megjegyzés:

  1. Valami olyan megoldást keresnék, ahová a verebek nem jutnak be, vagy nem tudnak megkapaszkodni rajta, mert jelenleg, amit kiteszek a cinegéknek, semmi perc alatt megeszik a verebek...
    Ez egyébként nagyon jó ötlet.
    A madárpogácsához kókuszzsír helyett nem jó másfajta zsiradék? mert annak az ára elég húzós madáreleség készítéshez :)

    VálaszTörlés
  2. Veréb védett madáretetővel sajnos nem szolgálhatok. Tudom, hogy nagy csapatokban jelennek meg és amíg jól nem laknak, nem engedik az etetőkhöz a félénkebb cinkéket, de mégis úgy vélem, nekik is kell enni valamit... Kókuszzsír helyett használhatsz a hentesnél beszerezhető marhafaggyút is. Ugyanígy fel kell olvasztani a zsiradékot és ha már folyós állagú, bele lehet keverni a magokat. A két zsiradék közt tudtommal annyi a lényegesebbnek mondható különbség, hogy míg a marhafaggyú csak viszonylag alacsonyabb hőmérsékleten szilárdul meg, addig a kókuszzsír 10-15 fokon sem folyik szét és nem potyog ki a fejre állított cserépből.

    VálaszTörlés