2014. június 22., vasárnap

Kerti csobogó kerámia kancsóval Néhány éve vásároltam egy kis méretű, napelemes szivattyút és azóta nyaranta készítek egy kerti csobogót, amit a terasz melletti sziklakertben helyezek el. A csobogó kinézete minden évben más és más. Idén több variációt is megrágtam, sokat töprengtem, végül egy kancsós csobogó elkészítése mellett döntöttem. 


A csobogó összeállításához szükségem volt egy kerámia tálra, egy kis kancsóra, a napelemes mini szivattyúra, amit idén egy hosszabbító csővel láttam el, továbbá egy szűrőre és kavicsokra.


A szivattyú tökéletes működéséhez viszonylag sok vízre van szükség körülötte. Ennek biztosításához egy kisebb méretű konyhai szűrőt vágtam szét szikével a fenti képen bemutatottak szerint. A szűrőn a víz folyamatosan áramlik vissza a szivattyú felé, miközben megszűri a szemetet, ami a kertben óhatatlanul is belepotyog a csobogóba. 


A cél érdekében beáldoztam egy kis méretű kerámia kancsót, amit már sok-sok éve a férjem kapott egy barátjától ajándékba... Ő maga fúrta azt a lyukat a kancsó aljára, amin keresztül bejut a víz a kancsó belsejébe. Egy műanyag csövet méretre vágtam, megmelegítettem és a szivattyú csonkjára húztam, majd elkezdtem összeállítani a csobogót.


A szűrőn különböző méretű kavicsokat rendeztem el, törekedve arra, hogy teljesen eltakarják azt. De a kavicsok nem csak takarnak és dekorálnak, hanem helyén is tartják az egész kompozíciót. Súlyuk révén nem tud elmozdulni a szűrő és a kancsót is  minden oldalról megtámasztják, helyén tartják.


Nem tetszett, hogy a kis kancsó egymagában árválkodott, ezért egy, a kancsóhoz tartozó pohárkába egy kisebb növényt ültettem és mellé helyeztem. Ezután már csak az maradt hátra, hogy feltöltsem vízzel a rendszert és összedugjam a napelemmel. :)


Hamarosan megjelent a mai alkotásom első csodálója is, Micu személyében. Rögvest kiderült, hogy szerinte ez a csobogó neki készült, az ő ivókútja lett...

Ha szeretnéd megnézni a tavalyi csobogómat, kattints ide: Egyszerű csobogó kavicsokkal2 megjegyzés:

  1. Hol lehet ilyen napelemes szivattyút kapni? Nagyon tetszik az ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Az enyémet néhány évvel ezelőtt a Vaterán vettem pár ezer forintért. Hasonló oldalakon, ill. kertészeti, akvarisztikai weboldalakon lehet érdemes körülnézned. Napelemes mini szivattyút találni viszonylag nehéz, de segítségképp egy link: http://epitkezes-kert.vatera.hu/kert_mezogazdasag/kerti_dekoracio_to_es_kellek/napelemes_vizi_szokokut_kerti_szivattyu_odanezz_1920173216.html

      Törlés