2014. február 27., csütörtök

Hajtassunk virághagymát




Értékelem a tél szépségeit, szeretem is a telet, de csak mértékkel. Február táján már minden porcikám vágyik a kellemes meleg, a fény, a színek után. Ezért is szeretem ilyenkor egy kicsit előre pörgetni az időt és egy kis tavaszt csempészni a lakásba. 


A napokban az egyik áruházlánc polcain felfedeztem egy kis csomagot, amiben 3 hajtató üveg volt 3 kerti sáfrány (crocus) hagymával. Ilyen kis üvegre már régóta vágytam, hát rögtön le is csaptam rá. 


Ez az esemény adta a mai bejegyzés ötletét. :) Így hát járjuk most körbe, vesézzük ki a tavaszi virághagymák föld nélküli hajtatásának témakörét. 



Hajtatni leginkább jácintot szoktunk, de ugyanígy megtehetjük sáfránnyal, nárcisszal, tőzikével vagy tulipánnal, sőt amarillisszel is. 


A virághagymák rendelkeznek annyi tartalék tápanyaggal, hogy akár föld nélkül is kihajtsanak és virágot bontsanak. Viszont elvirágzás után mihamarabb (még a levelek elszáradása előtt) ültessük ki őket a kertbe, vagy legalább egy nagy cserépnyi friss földbe, hogy újra feltölthessék energiáikat.


A kertbe kiültetett tavaszi virágok hagymái a telet a hideg földben vészelik át. Erre a hidegre szükségük is van a virágzás beindulásához. Ha szobai hajtatás céljából vásárolunk virághagymát jó, ha tudjuk, hogy a hagyma előkezelt-e. 














Ez azt jelenti, hogy kitették-e hideg hatásának. Ha erre nem derül fény, akkor hidegkezeljük mi magunk, vagyis tegyük a hagymát 1-2 hétre a hűtőszekrénybe 5-9 fokra. (Ne a fagyasztóba!)




Bár a hajtató üvegek önmagukban is mutatósak, de a hagymák hajtatása nem csak ezekben megvalósítható. A lényeg, hogy az edény nyaka keskenyebb legyen az alsó részénél, hogy meg tudja tartani a hagymát, az ne tudjon beleesni. Így alkalmas lehet erre a célra egy ilyen formájú váza, vagy pohár is. 


Ha csoportosan szeretnénk a hagymákat elhelyezni, akkor egy nagyobb tál aljára helyezzünk tisztára mosott kavicsokat, üvegcseppeket, gyöngyöket stb. Ezek tetején rendezzük el a hagymákat. 


Az edényünkbe annyi vizet öntsünk, hogy a víz felszíne és a hagymák alapja közt kb. 2-3mm távolság legyen. A későbbi öntözés során is tartsuk magunkat ehhez a távolsághoz. 



Feltétlen ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne érintkezzen közvetlenül a vízzel, mert elrothadhat. A gyökérfejlesztés megindulásához elegendő az a nedvesség, amihez a hagyma a víz párolgása révén hozzájut. A kifejlődött gyökérzet természetesen már belenyúlhat a vízbe. 


A hagyma hidegkezelése, edénybe helyezése és vízellátása után a tálkákat helyezzük sötét, hűvösebb (10-15 °C) helyre. A sötétítéshez színes papírokból készített süveget is használhatunk.


Mikor a gyökerek jól láthatóan megjelentek, már melegebb helyre állíthatjuk a hagymáinkat. A süvegeket viszont csak akkor vegyük le, ha már a bimbók is megjelentek. 



Képek forrása: Pinterest











2 megjegyzés:

  1. Helo, nekem is van pár ilyen üvegben nevelt hagymám elöször probálkozok vele. Szépen gyökeret eresztett szinte már be is hálózta az üveget a hajtása pedig kb 2cm. Kérdésem lenne hogy a vizet kell e cserélni rajta ? üdv.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz! Nem, a vizet nem kell cserélni alatta, csupán rendszeresen utántölteni. Sok sikert a hajtatáshoz! :)

    VálaszTörlés