2014. február 23., vasárnap

Ablakfülke kialakítás
Egy elég csendes utcában lakom, mégis szeretek időnként az ablakban bámészkodni. Ilyenkor a konyhapultra könyöklök, a fejem a tenyerembe támasztom és csak nézek kifelé. Nézem, ahogy esik, ahogy kis erekben folyik a víz, télen a hóesést, jó időben pedig az utcán játszadozó gyerekeket.  


Az ablakfülke az a hely, ahonnan kényelmesen nézelődhetünk. Gyönyörködhetünk a tájban, az udvarban, nézhetjük a városi forgalmat, a háztetőkön turbékoló galambokat. Ez az a meghitt kuckó, ahova visszavonulhatunk olvasgatni, álmodozni, kikapcsolni, gondolatainkba mélyedve merengeni. 

Amennyiben századfordulós régi házban lakunk, nagy eséllyel található a lakásban ablakkiugró vagy a vastag falaknak köszönhetően egy jókora ablakmélyedés ami egy kényelmes pihenőhely kialakítása után kiált. 
Ha a lakásunknak nincsenek ilyen adottságai, akkor az ablak köré csináltatott bútorokkal is kialakíthatunk egy ablakfülkét. Ez esetben az ülőrész alatt praktikus tárolóhelyet is létrehozhatunk.

Egy ilyen ücsörgő hely lakberendezési stílustól függetlenül a ház bármely helyiségben kialakítható, ahol elegendő hely áll rendelkezésre. Puha párnákkal, vastag szivaccsal, pokróccal kényelmesebbé, kuckósabbá varázsolhatjuk.


Az üldögélő helynek kialakított ablakfülke akkor mutat igazán, ha egy alacsonyabb párkányú ablaknál kap helyet. Ha ez a magasság (parapet magasság) nálunk is a szabványos 90 cm, akkor az ülőfelület felett burkoljuk a falat és helyezzünk párnákat a fal mellé, hívogatóbbá téve a kis kuckót.
Az ablakkiülő létesítésekor gondot okozhat még az is, hogy mifelénk a radiátorok rendszerint az ablakok alatt kapnak helyet. Ebben az esetben is van megoldás: A pihenőt a radiátor elé építsük meg, az ülőrész alatt nyitott, polcos tárolóval, úgy, hogy a meleg levegő ki tudjon áramolni. A polcokat lazán pakoljuk csak meg pl. fonott kosarakkal. A radiátor felett pedig alakítsunk ki egy rácsos szellőzőt, amin keresztül a meleg levegő fel tud szállni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése