2014. január 14., kedd

Tetőtéri kis lakás Stockholmban


Ma egy stockholmi, 57 m2-es tetőtéri lakásba látogatunk el. A lakás koncepciója alapvetően tetszik - ezért is mutatom meg :) - viszont, ha végigolvassátok a bejegyzést megtudhatjátok, hogy ha rajtam múlna, mit csinálnék másképp. 


Imádom, ha egy lakás úszik a fényben és itt a nagy ablakfelületeknek valamint a fehér falaknak köszönhetően a lakás belső részei is világosak. A lakást a fekete és a fehér színek uralják. Ezen egyszerű, semleges színek révén az összhatás visszafogott, modern és fiatalosnak mondható.


A kis lakások nagy csapdája a sok bútor, a felhalmozott felesleges tárgyak tömkelege. Ezért jó megoldás, hogy a fehér fal előtt fehér szekrény áll. Így ez az amúgy nagyobb helyet elfoglaló bútor nem vonja magára a figyelmet, nem tolakodó. Mivel a szekrénysort szinte észre sem lehet venni és a nappalit amúgy sem zsúfolták tele felesleges bútorokkal, az kifejezetten tágasnak hat.  


A lakás gyöngyszeme az apró, napos terasz, aminek kicsi alapterületét is sikerült maximálisan kihasználni. El tudom képzelni, milyen kellemes lehet itt egy kávé mellett belemélyedni egy izgalmas regénybe...
A kis hálószobában éppen elfér minden, ami szükséges. A franciaágy körbejárható, a gardróbszekrény tolóajtós, ami a hasonlóan kis helyiségekben praktikus megoldást jelent. Ez az egyetlen helyiség a lakásban, aminél a fehér szín uralmát már-már hidegnek érzem. Talán, ha az ágyneműben is visszaköszönne a lakást uraló fekete-fehér színkombináció valamilyen vidám mintában, már kevésbé érezném így.


A tetőtéri konyhák megtervezésénél figyelembe kell venni, hogy a felső szekrények ajtaja a tetőlecsapás ellenére is teljesen kinyitható legyen. Mérlegelni kell azt is, hogy a helyiségben hol húzódik az a láthatatlan határvonal, ahol még el tudunk haladni anélkül, hogy bevernénk a fejünket a mennyezetbe. A helyiség berendezésekor ezt mindenképp figyelembe kell venni, így megelőzhetjük a későbbi kellemetlenségeket.


A fürdőszoba... Mivel ennek a helyiségnek igen kevéske alapterület jutott, véleményem szerint előnyösebb lett volna - a lakáson végigvonuló elgondolást követve - inkább fehér színű csempét választani, helyenként feketével keverve. Emellett szerencsés lett volna némi természetes fényt is becsempészni ide. Erre és a burkolási mintára is lenne néhány ötletem...


Ezzel ki is veséztem, elmondtam a véleményem. Kíváncsi lennék a tiétekre is, ha van kedvetek osszátok meg velem/velünk. :)


Képek forrása:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése