2014. január 18., szombat

Madáretetők - Alma, mint téli madáreleség
Téli eleségként legtöbben csak napraforgó magot, kölest és cinkegolyót teszünk ki a madaraknak. Pedig az alma is fontos téli eledel a rovarokat is fogyasztó madarak számára. Ők a hideg beköszöntével általában mediterrán országokba költöznek, ám évről-évre egyre többen döntenek közülük úgy, hogy nálunk telelnek át.


 Az almák kihelyezésével elsősorban nekik segíthetünk a túlélésben és persze így más fajok táplálékát is változatosabbá tehetjük. A célnak a legolcsóbb alma is megfelel, az sem baj, ha hibás (ezt a részt vágjuk ki) vagy már kissé fonnyadt.


Korábban már én is lógattam ki almát a fára, de a madarak hozzá sem nyúltak. Akkor még nem tudtam, hogy a kisebb termetű madarak csőre gyengébb, így nem tudják átcsípni az alma héját. Ezért ezt egy kisebb részen le kell hámozni, ezzel is segítve őket a táplálkozásban. Ezen kívül elkövettem még egy hibát: Miután az alma megfagyott, majd az enyhébb időben már megbarnulva, megpuhulva találtam rá, összeszedtem és kidobtam... Hát ez az, amit nem kellett volna megtennem. Ma már tudom, hogy a madarak pont ilyen állapotban szeretik igazán az almát!A kihelyezés legegyszerűbb módja, ha felszúrjuk az almákat egy fa vagy bokor ágára, de szét is szórhatunk néhányat a földön, a madáretető közelében. Az almák talajon való elhelyezésének egyetlen hátránya van csupán: ha ellepi a hótakaró, a madarak már nem találják meg.


Ha szeretünk barkácsolni, készíthetünk néhány egyszerű almaetetőt, amik a színtelen télben kertünk szép dekorációi lehetnek. A fellógatott almafüzér önmagában is mutatós kerti látványosság. Felfűzés közben gondoskodjunk néhány ágacskáról, hogy a madaraknak legyen min megtelepedni.
Fémdrótból is hajtogathatunk fellógatható tartót az almák számára. Ez esetben szerintem a nehézséget a megfelelő drót megtalálása jelenti, mert meg kell tartania a meghajtott formát és lehetőleg ne is korrodálódjon...


Barkácslécből sem nagy ördöngösség almaetetőt készíteni. A minimális anyagszükséglet miatt maradék faanyagból is összeeszkábálható és ízlésünknek megfelelő színre festhető.


A madarak téli etetéséről még több információt találhatsz az mme.hu honlapon.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése