2013. december 28., szombat

Szilveszteri pohárdíszítés

Szilveszterkor fontos szerephez jutnak a pezsgős poharak, hiszen velük koccintunk éjfélkor és a beléjük töltött finom pezsgő kortyolgatásával lépünk át az új évbe. Ezért úgy vélem, megérdemlik, hogy e nemes feladatuknak megfelelően az ünnep hangulatában díszítsük fel őket.  


Tekerjünk a pohár köré fényes szerpentint és a pohár szájánál rögzítsük egy kisebb csipesszel. A csipesz helyett én inkább kétoldalas-ragasztó pöttyöt használnék és poharanként több szalagot tekernék körbe. De ez utóbbi csak ízlés dolga. :)A poharak száraira köthetünk díszítésként színes, szerpentinre emlékeztető textilszalagokat. Ezekkel a szilveszterre jellemző színkavalkádot csempésszük a dekorációba és egyben megkönnyítik saját poharunk beazonosítását is.


A saslikpálcákra fűzött szőlőszemek nagyon jól mutatnak a pezsgős és bólés poharakban. A képen 12 db szőlőszem van egy-egy nyársra húzva. Ez nem véletlen. A szőlőszemek a következő év hónapjait szimbolizálják. Egy spanyol hagyomány szerint amikor éjfélt üt a templom harangja, annak minden kondulásakor meg kell enni 1-1 szőlőszemet, hogy azok szerencsét hozzanak a következő évben. Az édesebb szőlőszemek a jobb hónapokat szimbolizálják, a savanyúbbak a kevésbé szerencséseket. (Nem is értem, akkor minek fűzik fel ez utóbbiakat? :) )


A pezsgős és bólés poharaink karimáját a koktélos poharakhoz hasonlóan, színezett kristálycukorral is díszíthetjük. A cukrot ételfestékkel vagy akár málnaszörppel is megszínezhetjük. A pohár karimáját először a festőanyagba, majd egy tányérba kiszórt kristálycukorba mártsuk bele. Miközben a cukor a pohár szélére tapad, magába szívja a színezéket is.


Ötletes és igen mutatós megoldás a poharaknak különféle tortadíszítő cukorkákkal való díszítése is. A pohár peremét először vízbe, majd a cukorkákba mártjuk.


A fenti képen látható arany színű, csillámporral díszített pezsgőspoharat készítője először folyékony ragasztóval kente be, majd bőven megszórta csillámporral. Mikor az rászáradt, az egész művét újra átkente ragasztóval. 
Hát nem is tudom... én jobban szimpatizálok az alább következő festékekkel.


Üvegfestő filctollal készíthetünk színes konfettiket utánzó mintázatot a poharainkra. Az alaposan megtisztított üvegfelületre pöttyöket rajzolunk a vizes bázisú filctollakkal. Sütőben való szárítás után a festék tartóssá válik, a forgalmazók szerint akár mosogatógépben is mosható lesz. 


Szatináló festékkel szintén ünnepélyessé tehetjük a poharunkat. A fenti képen a festék felhordását és a végeredményt láthatjuk. Ezzel az üvegfestési technikával már én is foglalkoztam részletesebben egy korábbi bejegyzésemben.


Marató paszta vagy marató toll segítségével deres hatást érhetünk el a poháron. Ezzel az anyaggal óvatosabban kell bánnunk, mint a szatináló festékkel, mivel ahogy a neve is utal rá, erősen maró hatású. A bekent részen a massza kimarja az üveget, ha hibázunk, javításra semmi esélyünk sincs. Természetesen maratás után is mosogatógép-álló lesz a minta. 


Nem szokásom újévi fogadalmat tenni, így most sem teszek. De ettől függetlenül megígérhetem, hogy 2014-ben is folytatni fogom a blogírást. 
Viszont lenne egy újévi kívánságom: Tartsatok velem minél többen jövőre is. :)

Boldog új évet kívánok minden Varázspor olvasónak! Képek forrásai:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése