2013. október 25., péntek

Tökdekoráció egy régi könyvből
Tegnap Halloween tököt készítettem... egy régi könyvből. 
Találtam otthon néhány olyan könyvet, ami már aktualitását vesztette, számomra értéktelen, viszont dekorációs célra feláldozható. 


A tök elkészítéséhez egy A5-ös lapokból fűzött könyvet választottam. A végeredmény akkor mutat igazán jól, ha a felhasznált könyv jó vastag. Fontos, hogy a kötése a 2. képen látható módon legyen megoldva, vagyis az oldalborító kemény része ne legyen a lapokhoz ragasztva. 


Egy reklámújságból kivágtam a lapok méretéhez igazított tök formát, amit a könyvlapra helyezve körberajzoltam, majd kivágtam. Egyszerre annyi lapot vágtam, amit még könnyen vitt az olló. 


Ezután levágtam a könyv kemény borítóit és zsírkrétával megszíneztem a lapok éleit. Majd a könyvet a kötésénél meghajtottam (lásd a 4. képet) és két hosszú gemkapoccsal alul és felül is összefogtam néhány lapot.


A hajtás következtében a lapok maguktól szépen elrendeződtek a szélrózsa minden irányába. A középen keletkezett lyukba egy száraz ágat tűztem, ezt körbetekertem kevés rafiával és beletűztem egy falevelet. (A képen látható levelet később lecseréltem egy kerekebbre, mert az jobban hasonlít a tök levelére.)A könyvből készített Halloween tök előnye, hogy a "tökszezon" elmúltával, a gemkapcsok eltávolítása után, csak összecsukom a könyvet és elteszem jövőre. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése