Oldalak

2013. október 15., kedd

Baldachinos ágyak





A baldachinos ágy rejtélyes, meghitt, romantikus hangulatot teremt a hálószobában. Fókuszpontként magára vonja a figyelmet, ezáltal uralja a szobát. Egy jól megválasztott baldachinos ágy pazar eleme lehet a hálószobának. Azonban, ha nem sikerül a szoba stílusához illő, ízléses ágyat választanunk, agyon is csaphatja az összhatást.


Méretei miatt a kerettel rendelkező baldachinos ágy inkább nagyobb hálóba való. Ez a fajta ágy kisebb szobában a szűkösség, zsúfoltság érzetét keltheti és a szépsége sem tud megfelelően érvényesülni.
















Viszont kicsi hálóban sem kell lemondanunk a baldachin nyújtotta romantikus érzésről.



 Ez esetben ízléses megoldást nyújthatnak az ún. félbaldachinok, melyeknél a kelmét az ágy fejtámlája fölött rögzítik a falhoz és csak kis mértékben lógatják be az ágy fölé.


Egy másik lehetőség, mikor a függönyözés a mennyezethez rögzített keretről lóg le. E két utóbbi baldachin típust akár mi magunk is könnyen elkészíthetjük. 


A függöny anyagának kiválasztásakor mindenképp tartsuk szem előtt a szoba színvilágát, stílusát, az elérni kívánt hangulatot. Lehetőség szerint lágy esésű, könnyen tisztítható, nem gyűrődő anyagot válasszunk.


A korabeli baldachinos ágyak másik utódja az ún. oszlopos ágy, melynél a mennyezet felé tartó, általában faragott oszlopok egyszer csak véget érnek.


De a kerettel rendelkező ágyakra sem kell feltétlenül függönyözés. A szépen kidolgozott fém vagy fa keret önmagában is mutatós lehet.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése