2013. július 19., péntek

Madáritató készítése
Nemrég  madáritatót helyeztem el a kert egy védettebb zugában, a madarak által megszokott és előszeretettel használt etetőhely közelében. A tálat egyszerűen letehettem volna a földre is, de ez a nálunk élő két kutya és a macska miatt nem tűnt megfelelő megoldásnak. Ezért megemelt itatóra volt szükségem, aminek tartóoszlopát munkatársam, János készítette el.


A madáritató egy 6 x 6 x 100 cm-es nyárfa oszlopból és 2 db 30 x 10  x 2 cm-es nyárfa deszkából készült. Az oszlop alján egy hegyesre vágott rozsdamentes szögacél található, aminek segítségével az oszlopot a földbe lehet szúrni. Amennyiben úgy döntünk, hogy madáritatót helyezünk ki, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk: Az itatóban a víz mélysége a kisebb madarak biztonsága érdekében kb. 5-10 cm legyen. Az tálban helyezzünk el egy, a vízből kilógó követ vagy faágat, amin megpihenve könnyebben ihatnak, fürödhetnek a tollasok. Az itató vizét rendszeresen cseréljük és a tálat tisztítsuk, algátlanítsuk. Nyáron pótoljuk az elpárolgott vizet, télen pedig távolítsuk el a jeget. 


Ha egész évben biztosítunk a madarak számára ivási lehetőséget, akkor hamar állandó vendégeink lesznek, könnyen a kertünkbe szoktathatjuk őket. 


Ismeretanyag forrása és még több hasznos információ a madáritatók létesítéséről: mme.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése