2013. június 29., szombat

Pozsgások tálban
Nagymamám egyik régi levesestálja lett az új otthona néhány pozsgásomnak. Így egybe ültetve sokkal egyszerűbb őket kezelni és szebben is mutatnak. 


Mivel a tál alja nem lyukas, vastagabb rétegben agyaggranulátumot szórtam bele. Ez elvezeti ill. magába szívja a felesleges vizet. Erre került a homokkal kevert termőföld, amibe igyekeztem szépen elrendezve elültetni a növényeket. A mini kertet néhány kaviccsal díszítettem. Öntözéskor ezekre a kavicsokra csurgatom a vizet, így az nem mossa szét a föld felszínét.


A pozsgások szárazságtűrő növények, melyek kifejlődésük során meleg, vízhiányos élettérhez alkalmazkodtak. Sok fényt, száraz, meleg levegőt és vízáteresztő talajt igényelnek.


Csak akkor tudják felvenni a talajból a vizet, ha az kellően nedves. Ekkor viszont hamar megtöltik a víztározó sejtjeiket és a felvett nedvességgel rendkívül takarékosan gazdálkodnak.


Az ilyen víztározó sejtek egyes pozsgásoknál a húsos leveleikben, másoknál a szárukban fejlődtek ki. A szárukban tárolják a vizet a kaktusz- és a kutyatejfélék családjába tartozó növények, míg a leveleikben többek közt az aloe- és az agávéfélék is.  Magyarországon őshonos pozsgások a kövirózsák és a varjúhájak. De a legtöbb pozsgás faj a világ távoli tájairól származik, ezért célszerű lehet tájékozódnunk az általunk nevelt növény szükségleteiről. 


A pozsgásokra jellemző a változatos szín és formavilág, némelyik faj pedig szép virággal is megörvendeztet minket. A növényeknek ezen adottságait kihasználva könnyedén mutatós növénytársításokat hozhatunk létre. 


Mivel a pozsgások vízáteresztő talajt igényelnek, ültessük őket kaktuszföldbe, vagy fele-fele arányban keverjünk el általános virágföldet homokkal. Viszonylag kis gyökérzetük miatt kisebb tálakban, poharakban, csészékben is jól érzik magukat. 


Egyszerűen csak engedjük el a fantáziánkat mikor megfelelő virágtartót keresünk pozsgásaink számára. Ebben szeretnék segítséget nyújtani az itt látható képgyűjteménnyel. Képek forrása:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése