2013. június 7., péntek

Kis kertek kialakítása
Ha csak egy zsebkendőnyi méretű udvarunk van, akkor se keseredjünk el. Jó tervezéssel nagyszerű kertté alakíthatjuk, ahogy azt az itt bemutatott képek is igazolják. 

Mindenek előtt el kell döntetnünk néhány dolgot: Melyik kertstílus áll hozzánk legközelebb? Mire akarjuk használni a kertet, mit szeretnénk látni benne? Mennyi szabadidőnk van a kert gondozására? 

Kis kertek esetén semmiképp se keverjük a különböző stílusokat. Válasszuk akár a szigorúan rendezett francia kertet, a laza, íves vonalú angol kertet vagy a modern kertstílust, ragaszkodjunk annak jellegzetességihez, formáihoz, növényeihez. 

Túl sok funkciót se adjunk a kis kertnek, mert túlzsúfolttá válik. Válasszunk maximum 3-4 dolgot amit megvalósítunk benne. 

A kevés hely miatt bizonyos dolgokról lehet, hogy le kell mondanunk, viszont talán helyettesíthetjük valami mással. Pl. a kerti tavat kiválthatjuk egy csobogóval vagy dézsakerttel. Nem kell egy egész játszóteret építenünk a csemeténknek sem. Elégedjünk meg egy homokozóval vagy egy hintával. 


Járdák, kiülők kialakításánál ne keverjük a különböző típusú burkolóanyagokat. A kellemesebb összhatás érdekében maximum csak kétfélét használjunk. 
Az udvar díszvilágítására viszont mindenképp érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Általa igazi gyöngyszemmé válhat a kis birodalmunk.

A szakértelemmel megtervezett kis kert oázis a nagyvárosban. 
A ház kiterjesztéseként, jó idő esetén szabadtéri nappaliként is felfogható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése