Oldalak

2013. május 17., péntek

Pünkösdirózsa




A pünkösdirózsa (Paeonia) méltatlanul háttérbe szorult, régi parasztkerti virágunk, pedig napjainkban is értékes dísznövénye lehet kertünknek. Virágzása több hétig elhúzódik, levelei fényes zöldek és őszi lombszíne is díszítő értékű. A bokor mérete fajtától függően 50-110 cm közötti. 



A nemesítő munkáknak köszönhetően ma már számos virágszínben beszerezhetünk ebből az amúgy kis igényű növényből. Találunk köztük egyszerű, félig telt és telt virágú példányokat is. Virágaiból bájos, romantikus hangulatú csokrokat készíthetünk. 




A pünkösdirózsa gondozása egyszerű. Szélvédett, napos esetleg félárnyékos, mérsékelten meleg tenyészhelyet igényel. Talaja legyen tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos, de semmiképp se tömörödött. 




Szaporítása tőosztással történik nyár végén vagy kora ősszelGumóját 3-5 cm mélyre ültessük. A leválasztott részen legalább 3-4 rügy legyen és a gazdag virágzás érdekében ültetés után néhány évig már ne bolygassuk. Virágzás után a magtokokat vágjuk le, mivel általában nem csíraképesek és sok energiát vonnak el a növénytől.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése