2013. május 1., szerda

Klívia
Idén is -  mint minden évben - virágba borult a klíviám (Clivia). 
A klívia Afrikából származó, az amarilliszfélék családjába tartozó, gyöktözses növény. Eredeti élőhelye árnyékos és nyirkos, ezért nekünk is igyekeznünk kell hasonló körülményeket biztosítani neki.  


Elég egyszerű virágzásra késztetni: A titka, hogy szeptember elején egy hűvösebb szobába tesszük és hónapokig egyáltalán nem öntözzük, egészen addig, míg meg nem jelennek a kb. 15 cm hosszú tőkocsányokon a virágbimbók. Ha a virágszárak még nem elég hosszúak, nem szabad kísértésbe esnünk és vizet adni neki, mert akkor a virágok "besülnek" és elmarad a virágözön.


A virágszárak nagyjából márciusban érik el a kívánt hosszúságot, ezért ekkor melegebb helyre visszük és bőségesen locsoljuk a növényt - időnként tápoldatozzuk -  egészen augusztus végéig. Ha szobában neveljük, érdemes a leveleit alkalmanként vízzel permetezni. 
A klíviámat nyáron az udvaron, egy meggyfa árnyékában tartom. Az idősebb tövek mellett idővel sarjnövények jelennek meg, amik csak 3-6 év eltelte után hoznak virágokat. Ezeket óvatosan leválaszthatjuk az anyatőről, de talán jobb, ha nem bolygatjuk őket, hanem inkább amikor szükséges nagyobb cserépbe ültetjük át a növényt. A klívia az általános virágföldet (B típusú) igényli.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése