2013. március 15., péntek

Viaszlevonatos tojások profi kivitelben
Egy korábbi bejegyzésemben igyekeztem bemutatni, hogyan készítettem viaszlevonatos technikával hímeseket. De a tojásaim nem lettek igazán szépek, mert viaszozás közben a kezemmel összetapogattam őket, így oda is került egy kis viaszréteg, ahova nem kellett volna. Következésképpen a festék nem egyenletesen fogta meg a felületüket... Mindez tapasztalatnak azért nem volt rossz és most már tudom, hogy legközelebb mire kell figyelnem. :)Nemrég viszont megláttam Noé Kornélia facebook oldalán, ahogy lépésről lépésre beavatta olvasóit a viaszlevonatos tojásfestési technika rejtelmeibe. Hát kérdem én, ki mutassa meg nekünk a viaszozás titkait, ha nem egy népi iparművész? :) 


A viaszlevonatos tojásfestés lényege, hogy a még meleg főtt tojás felületére olvasztott méhviasszal - lehetőleg határozott mozdulattal, egyenletes vonalvastagságra törekedve - mintát rajzolunk. A profik írókával, a kevésbé profik - mint én - egy gombostű fejével. :)


Ha "megírtuk" a tojásokat, langyosra hűlt festőlébe tesszük őket. A tojásfesték a viasszal bevont részeken nem fogja megfesteni a tojás felületét, eredeti színében hagyja a felrajzolt minta alatt. Egymás után több színnel is díszíthetjük a tojásokat, de ekkor azokat a korábban színnel  már megfestett területeket, amiket nem szeretnénk más színnel átfesteni, szintén viasszal kell bevonnunk. A második festés után már két színű a hímesünk, ami megőrizte a viasszal megrajzolt minta alatt eredeti natúr színét is .A munka végeztével pedig megszabadítjuk a kész hímes tojásainkat a korábban felvitt összes viaszrétegtől. 
Ugye nem is hangzik olyan bonyolultnak... 
Nekem meg már csak arra kéne rájönnöm, hogy hogyan fogjam meg  a tojásokat úgy, hogy ne kenjem szét rajtuk a meleg viaszt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése