2013. március 5., kedd

Viaszlevonatos húsvéti tojásokTavaly vásároltam egy írókát, hogy végre kipróbálhassam a viaszlevonatos tojásfestési technikát. A tojásokat a már korábban leírtak szerint előkészítettem, majd nekiálltam a munkának. Ehhez a húsvéti tojásdíszítő technikához szükség van egy írókára, méhviaszra és egy kis tálkára a viasz melegen tartásához. A méhviaszt felmelegíthetjük a kályha legkisebb fokozatán vagy egy teamécses felett, ügyelve arra, hogy a viasz csak meleg legyen, ne füstöljön! Ha nincs lehetőségünk írókát vásárolni, akkor készíthetünk is magunknak vagy akár egy üvegfejű gombostűvel is helyettesíthetjük.Mivel az írókázás még nagyon nem akart összejönni, én a gombostűfejes technika mellett maradtam. :) 
A munka menete: A meleg, cseppfolyós méhviaszba mártogatjuk a gombostűfejet és a tojásra mintát rajzolunk a viasszal. Ha kész a minta, jöhet a festés. Viszont a viasszal megírt tojásokat nem szabad forró festőlébe tenni, mert különben a viasz könnyen elkenődhet rajtuk, tönkretéve a gondos munkát. Ezért langyos festőlében festjük meg őket, viszont így hosszabb ideig is eltart míg a hímesek kellően színesek lesznek. Miután a megfestett tojások megszáradtak, langyos sütőben leolvasztjuk és puha ronggyal óvatosan letörölgetjük róluk a viaszt. Végül jöhet egy kis fényesítés zsírral, vagy szalonnával. 


Zárszóként még két, tapasztalatból fakadó jó tanács: Mielőtt nekiállnánk a munkának, terítsünk egy újságpapírt az asztalra és munka közben ne tapogassuk a tojásra felvitt viaszt, mert az enyémekhez hasonlóan foltosak lesznek... :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése