2013. február 2., szombat

Télen virágzó kerti növények


Néhány cserje és bokor nem szokványos időszakot szemelt ki a virágzásra. A télen virágzó növények november és február között bontják virágaikat, felvidítva a szívünket és színt hozva a télbe. Virágaik az enyhébb téli napokon nyílnak, fagyos hőmérsékletnél szünetet tartva.

téli jázmin -Jasminus nudiflorum
Érdemes tehát a télen virágzó növényeket is számításba venni kertünk megtervezésekor. Kisebb csoportba ültetve őket szép látványt nyújthatnak a nappalink ablakából, vagy a házba vezető kerti út mellett.

kínai varázsmogyoró - Hamamelis mollis
Ilyen télen virágzó növény a kínai varázsmogyoró, ami a hőmérséklettől függően akár már decemberben virágozhat. Találhatunk köztük sárga, narancs vagy vörös virágú fajtákat is. Többségük szép narancssárga őszi lombszínnel is rendelkezik.


téli jázmin - Jasminum nudiflorum
Nevéhez hűen ekkor hozza sárga virágait az elterülően, lecsüngően növekvő téli jázmin is.

húsos som - Cornus mas
Tél végén, februárban bontja sárga virágait a húsos som, ami augusztus végén, szeptember elején ehető gyümölcsöket hoz, sőt skarlátvörös őszi lombszínével is szép dísze lehet a kertnek.

kikeleti bangita - Viburnum bodnantense
A labdarózsa korai virágzású rokona a kikeleti bangita, melynek a Viburnum x bodnantense "Dawn" fajtájából én is beszereztem egyet. Ez a bokor enyhe telek esetén akár már decemberben is elkezdheti bontani fehéres-rózsaszínes, illatos (!) virágait. 

nyírfa - Betula  pendula
De a fényben és színekben szűkölködő téli hónapokban nem csak virágzó bokrokkal hozhatunk érdekességet, látnivalót a kertbe.

som - Cornus
A lombjaikat ősszel már elhullatott fák, cserjék közül néhány kérgük mintázatával, színével vonzza a tekintetet. Ilyenek például a nyírfák, a vörös és sárga vesszejű somok. 

csavart ágú mogyoró - Corylus avellana
Csavarodó ágaival érdekes látványosság lehet ezekben a hónapokban a mogyoró is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése