2013. január 1., kedd

Üvegfestés - szatináló festékkel

A szatináló festék vizes bázisú festék, amit üvegtárgyak díszítésére használhatunk. Érdekes matt hatás érhető el vele, ezért jéghatású festéknek is szokás nevezni.
Ezzel az egyszerű üvegfestési technikával tettem újra vállalhatóvá azt a néhány üvegpoharamat, amik nem viselték el a mosogatógép viszontagságait és egy idő után foltosak lettek. 


Ha szatinálni szeretnénk, a következő dolgokra lesz szükségünk:
- különböző színű szatináló festékek
- mosogatószivacs a festék felhordásához
- sablonok


Én öntapadó fólia maradékokat használtam sablonként. Hogy a dolgom megkönnyítsem, egyszerű mintázatok mellett döntöttem. 
A sablon felragasztásakor ügyeljünk arra, hogy ne keletezzenek rajta gyűrődések, teljes felületükkel rátapadjanak az üvegre. Ellenkező esetben a festék a ráncok alá folyhat, elcsúfítva a mintázatot. 


A szatináló festéket egy szivacs segítségével hordjuk fel a díszítendő üvegfelületre, apró nyomkodó mozdulatokkal. A festék hamar szárad, ezért iparkodnunk kell, hogy a sablonokat még a festék száradása előtt le tudjuk húzni az üvegről. Ellenkező esetben a festék egy része is lejöhet a sablonnal együtt. Javítani ilyenkor már nem lehet, viszont az üvegtárgyról még lemoshatjuk a festéket és újra próbálkozhatunk. 


Tartósabbá tehetjük a művünk, ha az üvegtárgyakat a festék száradása után kb. 30 percre 170 fokos sütőbe tesszük. 


A festék tartósságának próbája pedig ezek után következik. Mindenesetre a mosogatógéptől a jövőben megkímélem majd ezeket a poharakat. :)


Korábban is próbálkoztam már ezeknek a poharaknak az újrahasznosításával. A tavaszi virág dekoráció c. posztban ezt is megnézheted. 3 megjegyzés:

  1. Én is kipróbálnám ezt a módszert. Egy kisebb ablakra szeretnék mintákat gyártani, de félek, hogy ha megunom, nem fogom tudni lemosni! Nem tudod, alapos mosással majd eltávolítható lesz az üvegről?

    VálaszTörlés
  2. A szatináló festék akkor tartós, ha sütőben kiszárítjuk. Nem tudom, hogyan viselkedik ha csak simán megszárad az üvegen. Esetleg tégy próbát egy kisebb üveglapon és pár nap múlva próbáld meg ledörzsölni róla. Ablakra én inkább a matricafestéket javasolnám. Ez esetben a mintát egy műanyagfóliára is felviheted, száradás után lehúzod róla és az ablaküvegre simíthatod. De, ha úgy szeretnéd, közvetlen az ablakra is rajzolhatsz vele. Az tuti, hogy ez a fajta festék könnyen eltávolítható az ablakról.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zimelba! Ma teljesen véletlenül futottam bele a kérdésed válaszába. Azt írták, hogy a nyári forró napsütés végeredményben ráégeti a festéket az ablaküvegre. Így a mintát már nem lehet még pengével sem maradéktalanul eltávolítani...

    VálaszTörlés