2013. január 12., szombat

Sziklakert építése

Egy szépen kialakított sziklakert a legunalmasabb helyre is életet lehel, vidám színfoltként feldobva azt. Mi a megemelt terasz mellett találtunk helyet neki, ahol virágos dombként fut fel a gyeptől a terasz széléig. Néhány szakkönyv elolvasása után 2004 őszén fogtunk neki az építésének. Az itt bemutatott képek mindegyike erről a sziklakertről készült, nyomon követve a megvalósítását, a növények fejlődését, növekedését.


A leendő sziklakert alatt lejtősen kialakítva, az építkezésből megmaradt téglatörmeléket halmoztunk fel, ami vízelvezető rétegként funkcionál. Erre speciális sziklakerti földkeverék híján sóderrel, homokkal kevert termőföld került. 
Alulról felfelé haladva fokozatosan építettük be a termésköveket, ügyelve arra, hogy csupán kb. egyharmaduk álljon ki a földből, mert így stabilan állnak és természetesebben is hatnak. 
Az építéshez sárgás színű mészkövet használtunk, aminek a felületét könnyen belepi a zuzmó és a moha. A kert akkor lesz mutatós, ha a felhasznált kövek azonos fajtájúak, de különböző méretűek. Legyenek köztük jó nagyok is, mert egyébként a növények gyorsan benövik, eltakarják őket.Ha ősszel, vagy enyhébb téli napokon alakítjuk ki a sziklakertet, akkor az a csapadék hatására tavaszra megrokkan. Ekkor hordjunk rá újra földet, míg el nem érjük a kert kívánt magasságát és ültessük be a növényeket.
Míg a növények teljesen be nem növik a sziklakertet, a föld könnyen lemosódhat, ezért azt még egy darabig időnként pótolni kell.


Ha kellő odafigyeléssel választjuk meg a sziklakertünk virágait, akkor kora tavasztól ősz derekáig találhatunk benne virágzó színfoltokat. A növények kiválasztásakor érdemes a levelek formáját, színét is figyelembe venni, törekedve a minél nagyobb változatosságra, az egyes árnyalatok más helyeken való újbóli felbukkanására.

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Gyönyörű a sziklakerted, minden elismerésem!
  Mivel én nagyon járatlan vagyok a kertészkedésben, és a növényeket is alig ismerem, a tanácsodat szeretném kérni, hogy milyen növényeket ültessek a sziklakertembe, hogy tavasztól őszig folyamatosan legyen benne valami, ami épp virágzik. Milyen növényeket javasolsz? Mi mutatna jól egymás mellett? Üdv , Szandra

  VálaszTörlés
 2. Kedves Szandra! Sziklakertek esetében én a színkavalkádot kedvelem. Minden színt el tudok képzelni egymás mellett és arra is ügyelek, hogy a levek színe és formája is más-más legyen. Legyenek a talajtól alig elemelkedő növények és legyenek köztük 30-40-50 cm magasak is. (Ne legyen túl lapos az összhatás)
  Kérdésedre válaszként leírom, hogy nálam milyen növények vannak. Az én sziklakertem mint a képeken is láthattad nem nagy, a fekvése napos, nyáron délelőtt 10 és délután 5 óra között erősen tűzi a nap.
  A virágzás március elején egy fehér crocusszal indul és októberben az októberke nevű virággal zárul. Vannak benne örökzöldek is, hogy télen se legyen unalmas a látvány.(cukorsüveg fenyőt (Picea glauca) és egy törpe fenyőt (Pinus mugo)).
  Hagymások: a már említett fehér sáfrány (crocus), de van sárga és kék is, amik kicsit később virágoznak. Ültettem gyöngyikét (Muscari armeniacum) és kétszínű tulipánt (Tulipa tarda), ami egy törpe tulipán fajta és az egész növény nem magasabb 10 cm-nél.
  További növények (nem virágzási sorrendben): kaukázusi ikravirág (Arabis caucasica), gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus), törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia), tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima), különféle varjúhájfajták és kőrózsák, sziklai ternye (Alyssum saxatile), kerti pázsitviola (Aubrieta), tűzeső (Heuchera), alacsony szakállas írisz (kb 20 cm magas virággal együtt), árlevelű lángvirág (Phlox Subulata), kökörcsin (Ranunculaceae), napvirág (Helianthemum), tatárvirág (Iberis saxatilis), kereklevelű ezüstvirág (Paronychia kapela), októberke
  Azt hiszem, ennyi. :)
  De tehetsz még bele levendulát, kerti cipruskát (Santolina chamaecyparissus), kakukkfüvet, rozmaringot. Ez csak a növények igényeitől és az ízlésedtől függ. :)

  VálaszTörlés