2012. november 24., szombat

Szalmacsillag készítés - Szalmavirág gyöngyökkel
Ma ennek a virág formájú, gyöngyökkel díszített szalmacsillagnak az elkészítését mutatom meg. Szükségünk lesz 4 db - az átlagnál vékonyabb - 6 cm hosszúságú, valamint 104 db - közepes vastagságú - 11 cm hosszú szalmaszálra, amiket az előkészítésnél leírtak szerint áztassunk be. (Viszont ez esetben nem kell kivasalnunk őket)


A 6 cm-es szálakból kössünk egy kicsi csillagot a fenti kép szerint a legkisebb sablon segítségével. Ez esetben a korábbiaktól eltérően nem a sablon szélén vezetjük a fonalat, hanem legbelül, ahol a szalmaszálak keresztezik egymást. A legfelső szalmaszálat egy gumigyűrűvel szorítottam le.


Ez után a többi szalmaszálból kell 8 csokrot kötnünk. Ehhez vegyünk 13 szálat és a bal felső kép szerint szorosan egymás mellett rendezzük el, majd a végüktől kb. 3 cm-re kössük össze őket. Ebben a műveletben segítségünkre lehet egy nehezebb könyv, ami nem engedi elmozdulni a szalmaszálakat, mivel azoknak laposan kell egymáshoz simulniuk.


Az elkészült csokrocskák rövidebbik végét vágjuk hegyesre az első kép szerint, majd a csokrok középső szalmaszálaiba dugjuk bele a kis csillag szálait. (2. kép) Ez után az előző részben leírtaknak megfelelően kössük össze a csillagot. 


Ha összeállt a csillag, akkor újra körbekötjük, miközben most a "virágszirmok" közé egy-egy  színes gyöngyöt is fűzünk. (felső kép) Ezt követően a csokrok két szélső szálait kötjük össze a szomszédos csokrok ugyanezen szálaival, (alsó kép) viszont most nem vezetjük körbe a fonalat, hanem minden esetben külön-külön megcsomózzuk.


Most már csak a szirmok formára vágása van vissza. Ha ezt a kb. 22 cm átmérőjű csillagot az asztalra helyezzük és egy mécsestartót teszünk a közepébe, egy csinos asztaldíszt készítettünk magunknak. 


1 megjegyzés: