2012. november 10., szombat

Szalmacsillag készítés - HópihékMiután megvagyunk a szalmaszálak előkészítésével, nekiállhatunk a Hópihék összeállításának.     


Kezdjük először a kisebbel. Ha vannak szalmacsillag formáló sablonjaink, akkor a közepes méretűre lesz szükségünk. Ha nincs ilyenünk, akkor ezt a hiányt áthidalhatjuk parafa lapokkal és rajzszegekkel. 


A parafa lapra rajzoljunk egy 4,5 cm átmérőjű kört, majd nagyjából fél centi ráhagyással vágjunk körbe. A megrajzolt kör vonalát követve egymástól egyenlő távolságra szúrjunk bele 8 db rajzszeget. (kb. 2 cm távolságra egymástól) 


A kicsi hópihe elkészítéséhez szükségünk lesz 8 db 8 cm, és 4 db 10 cm hosszú szalmaszálra. A rövidebbeket helyezzük el a sablonon az első két kép szerint, majd a rajzszegeket mélyen a parafába nyomva szorítsuk le őket, hogy ne tudjanak elmozdulni. Ez után a hosszabb szálakat tegyük a sablonra az utolsó két kép szerint. Ezek rögzítéséhez szúrjunk a parafába újabb rajzszegeket.


A szalmaszálakat az egyik keresztezésénél kössünk össze és csomózzuk meg úgy, hogy a fonál rövidebbik fele kb. 10 cm hosszú legyen. A fonál hosszabbik végével tekerjük körbe háromszor a következő keresztezést amilyen feszesen csak tudjuk a szalmaszálak sérülése nélkül. Majd így haladjunk tovább, míg körbe nem érünk. Visszaérve az első keresztezéshez kössünk egy csomót a kötözés kezdetén meghagyott 10 cm-es fonálvéggel. Aztán a 10 centis fonál véget és a hosszabbat csomózzuk úgy össze, hogy felakasztható legyen a csillagunk. 


Ha sablonnal dolgozunk, az alábbi kép alapján rendezzük el rajta a szalmaszálakat. Az elkészítés módja egyébként megegyezik a fent leírtakkal.Kisebb hópihével el is készültünk. Ez lesz az alapja a következő, nagyobb hópihénknek. 
Ehhez vágjunk le 8 db 15 cm-es színes, 8 db 12 cm-es és 4 db 18 cm-es natúr színű szalmaszálat. Ha sablonnal készítjük a csillagot, akkor a legnagyobbra lesz szükségünk. Ha parafával, akkor rajzoljunk egy 9,5 cm átmérőjű kört a parafára és fél centi ráhagyással vágjuk körbe. A megrajzolt kör mentén szúrjuk bele 8 rajzszeget kb. 3,5 cm távolságra egymástól.


A 12 cm hosszú szalmaszálakat helyezzük a sablonra az első kép szerint, majd a színeseket a második és harmadik kép szerint, végül ezeket is rögzítsük további rajzszegekkel. (4. kép)


Már csak a négy leghosszabb szalmaszál felhelyezése van vissza. Ezeket is rögzítsük és a kis hópihénél leírtak szerint kötözzük össze a csillagot a szalmaszálak keresztezéseinél.

       
Legvégül pedig ollóval vágjuk le a szalmaszálak végeit a képen látható formára. 


Azoknak, akik sablonnal szeretnék elkészíteni, az fenti kép nyújt segítséget a szalmaszálak elrendezéséhez.Elkészültünk. :)        


             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése