2012. november 3., szombat

Szalmacsillag készítés - alapanyagok, kellékekElőször is vegyük számba, hogy mi mindenre van (lehet) szükségünk a szalmacsillagok készítése során. 


  • Szalmaszálak, natúr és színes (Minden csomagban találunk a többinél vastagabb ill. vékonyabb szalmaszálakat is. Ezeket célszerű különválogatni. A legtöbb esetben a közepes vastagságúakra lesz szükségünk, de időnként kifejezetten a szélesebb vagy a keskenyebb fog kelleni. Ilyen esetekben erre külön felhívom majd a figyelmed. A lényeg, hogy az egyes csillagok kötésekor felhasználásra kerülő adott hosszúságú és színű szalmaszálak nagyjából azonos szélességűek is legyenek.)
  • Szalmacsillag készítő, formáló sablon (Megkönnyíti a kirakást, de nélküle is lehet csillagokat készíteni, mint ahogy az a következő bejegyzésben látható lesz. Parafa lapokkal és rajzszögekkel helyettesítem majd.)
  • Kötözéshez fonál (Én hímzőfonalat használok. Színe lehet pl. fehér, piros, zöld, arany, ezüst.)
  • Vasaló, olló
  • Esetleg kellhet: szalma hasító vagy sniccer, pillanatragasztó. A díszítéshez gyöngyök, kisebb csillagocskák esetleg szegfűszeg stb.


Mielőtt nekiállnánk a csillagok készítésének, a felhasználásra kerülő szalmaszálakat 3/4 vagy akár 1 órán át áztatnunk kell meleg vagy forró vízben. Mivel a festett szalmaszálak eresztik a színüket, színenként külön választva áztassuk őket hideg vízben. Érdemes a szalmaszálakra nehezéket tenni, hogy a víz alá merüljenek. Az áztatás során a szalmaszálak megpuhulnak és készen állnak az előkészítésük következő fázisára, a vasalásra. 


A vasaló alá rakjunk több réteg újságpapírt (így megvédjük a vasalódeszkát), a vasalót állítsuk magas hőfokra és mindkét oldalukon óvatosan vasaljuk laposra a szalmaszálakat. Ha ezzel megvagyunk, a leírásban megadott hosszúságúra vághatjuk őket és kezdődhet a móka. :)
Nézd meg, hogyan készíthetünk szalmacsillag - hópihéketjégkristályokat és gyöngyös szalmavirágot  mécsesek alá.  :)

Barkácsszalma lelőhelyek:
opitec.hu
artenter.hu
rayher.hu
kreativhobbi.presto.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése