2012. szeptember 28., péntek

Mozaikpadló kavicsokbólA mozaik burkolat napjainkban újra reneszánszát éli. Ennek oka talán az, hogy ez a dekoratív burkolat - mostanában divatos - mediterrán hangulatot áraszt. Ami nem is csoda, hiszen mediterrán vidéken nyaralva lépten-nyomon találkozhatunk vele templomokban, köztereken.

Felhívnám a figyelmet a citromfa körüli kavics burkolatra :)
Én görögországi nyaralásunk során szerettem bele a fekete-fehér kavicsmozaikba. Az itt található képek Symi szigetén, Panormitisz kolostorának és zarándokhelyének udvarán készültek. 

Panormitisz kolostor kicsiny udvarának kavicsburkolata.

Az ókorban az első mozaikok világos és sötét (fehér és fekete) színű kavicsokból készültek. A padlónak kavicsokkal való burkolását a praktikum hívta életre. Általa a járófelület strapabíróbb és könnyebben tisztán tartható lett. 

A kavicsok éleit a zarándokok és a turisták léptei már simára koptatták.
Kezdetben a mozaikok elsősorban az épületek padlójának díszítésére szolgáltak, általuk egységes, dekoratív felületet lehetett kialakítani. Csak később, más alapanyagok felhasználásával párhuzamosan kezdték a falakat is mozaikokkal szebbé tenni. 

Az élükre állított kavicsok olyanok akár a babszemek
"A kavicsburkolat mintáit ki lehet alakítani lapjára fektetett, de akár élére állított kavicsokból is. Beltéren és kültéren, padló- ill. falburkolatként egyaránt alkalmazható. Ha megtetszett ez a rusztikus felület, akkor akár előre elkészített minták közül is válogathatunk. A hálóra ragasztott, természetes kavicsmozaikok felragasztása egyszerű, hagyományos módon megoldható."
Ha megtetszett ez a burkolat és szeretnéd otthonodban is megvalósítani, akkor az otthonshop oldalán segítséget kaphatsz hozzá.
 
Padlóminta élére és lapjára fektetett kavicsokból

Padlóminta lapjára fektetett kavicsokból

Kavics falburkolat
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése