2012. június 2., szombat

Pillekosbor orchideák

Pillekosbor (Phalaenopsis)

Az orchideák a kb. 30ezer fajukkal és 70ezer hibriddel a legnagyobb növénycsaládot alkotják. A sarkvidéki és a sivatagi vidékeken kívül az egész földgolyón megtalálhatók. 
A pillekosborok Ázsiából, Indonéziából és Észak-Ausztráliából származnak. Hibridjeik nagy színválasztékban kaphatók és tartásuk a kezdő orchideatulajdonosoknak is ajánlható. 


Nekem 6 db orchideám van, ezek közül 5 pillekosbor hibrid. A három legnagyobb most van a virágzása csúcsán, ezért nem bírtam ki, hogy meg ne mutassam őket. :) 


Minden évben már január eleje táján bimbókat hoznak és mire a teljes virágzatuk elnyílik, már kezdődik az ősz. Elvirágzásuk után a virágszárat csak az elszáradt részig vágom vissza, mert nem egyszer előfordult már, hogy a korábbi virágszáron is újra virágokat hozott a növény.


A pillekosborok világos helyet igényelnek, de a sikeres tartásuk egyik leglényegesebb titka, hogy a tenyészhelyük semmiképp se legyen napos! Az enyémek a keleti és az északi fekvésű ablakokban laknak és mint  képek is bizonyítják, igen jól érzik itt magukat. 


Egész  évben 20-23C fokos hómérsékletet igényelnek, heti egyszeri öntözéssel, időnként tápoldatozással és párásítással. Az orchideáimat kaspóban tartom, de időnként néhány napra kiszedem őket belőle, mert ezek a növények a zöld gyökereiken is fotoszintetizálnak. 


A nagyobb példányok átültetése lassan kezd gondot okozni a számomra, mert az átlátszó virágcserepekből már nem lehet olyan nagyot beszerezni, mint amilyenre szükségem lenne. Ezek a növények érzékenyek a gyökereikre, ezért átültetéskor nagyon ügyelni kell arra, hogy azok ne sérüljenek. 


Az  utolsó képen látható orchideák sajnos nem az enyémek. A müncheni botanikuskertben fotóztam őket néhány éve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése