2012. március 18., vasárnap

Karcolt hímes tojásokA számos tojásdíszítési technika közül a karcolt (vakart) húsvéti tojások elkészítése azért is szimpatikus nekem, mert nem igényel különleges szerszámokat. 


Csupán egyenletes felületű, ép tojásokra, tojásfestékre és egy szikére, vagy vastag tűre van szükségünk. A lényege, hogy a színesre festett tojások felületén a mintát a festék lekaparásával hozzuk létre. 


Ha főtt tojást akarunk díszíteni és nem szeretnénk, hogy a szép művünk megzápuljon, akkor járjunk el az alábbiak szerint: A megtisztított ép tojást 30 percig főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni, ennek hatására a tojás belseje idővel kiszárad, nem zápul meg.


Miután a megfestett tojás megszáradt, szikével belekarcoljuk, belevakarjuk a mintát. Ha még nem vagyunk profik, ceruzával halványan előrajzolhatjuk a kívánt motívumot, hogy a végeredmény szép arányosan helyezkedjen el a tojáson.


A festéket levakarhatjuk vékony vagy akár vastag vonalban is, ahogy a minta kívánja. Nekem leginkább a virágok szirmainál, leveleinél megfigyelhető színátmenetek miatt tetszik ez a tojásdíszítési technika.Most pedig nézzünk meg még néhány képet, amik ötleteket adhatnak saját díszítő mintáink megalkotásához:A képeket a zengővárkonyi tojásmúzeumban készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése