2012. február 12., vasárnap

Madáretetők műanyag flakonból
Néhány éve a párom készített egy madáretetőt, így minden évben késő ősztől kora tavaszig etetjük a madarakat. Idén sincs ez másképp, csakhogy most ez az egy etető már nem elég a sok kis vendégünknek, napjában többször kell újratölteni...


Ezért sebtében eszkábáltunk még két etetőt. :)Az elsőhöz maradék lambériát, műanyag tégelyt és egy másfél literes üdítős flakont használtunk fel. A lambériákat egymáshoz ragasztottuk és apró szögekkel is megerősítettük. A flakon alját levágtam, így felülről könnyen után lehet tölteni. A lambéria tető felnyitható és megvédi a flakonban lévő magokat a csapadéktól. A lambériába lyukakat fúrtunk, hogy rögzíthessük a flakont, amiből a magok a tégelybe csorognak. A tégely rögzítéséhez csak egy pici csavar és egy alátét kellett.
Miután felrögzítettük a fára, hamar birtokba is vették a madárkák.
A második etetőhöz egy csavaros fedelű műanyag dobozra, egy kisebb méretű ásványvizes
flakonra és két bambuszpálcára volt szükség. A doboz aljára vágtam 4 apró lyukat a bambuszpálcáknak, amiket fonállal jó szorosan összekötöttem, hogy ne mozogjanak. Ezek fölé nagyobb lyukakat vágtam a madaraknak. 
Levágtam az ásványvizes flakon nyakát és alját, majd a nyak felőli részen két kis "nútot" vágtam, így szépen felfekszik a felső pálcára. Ezek után már csak fel kellett tölteni. 
A madaraknak nagy szükségük van ebben a magas hóban az emberek segítsére a túléléshez. Nekünk pedig nagy öröm távcsővel nézni őket, egyfolytában az ablakban lógunk. :) A szomszédoktól pedig ez úton is szeretnék elnézést kérni a nagy madárzsivajért...
Ha szeretnél te is tenni valamit a madarakért és szeretnéd etetni őket, akkor ajánlom figyelmedbe a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját!Végül pedig a fent bemutatott madáretetők értékelése használatbavétel után:
A lambériás nagyon bevált. Stabilan rögzíthető a fa törzséhez, könnyen utántölthető.
A második kicsit problémás, tovább kéne fejleszteni. :) 
Faágról lelógatva a szél hatására erősen himbálózik, így kiszóródnak a magok. A bambuszrudak alatt a műanyag megtört, a lyukon szintén kiszóródnak a magok. Szélvédett helyen használva és a bambuszpálcák valamiféle alsó megtámasztásával már megfelelő lehet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése