2012. február 16., csütörtök

Busó maszkokUngszor János egyik kedvenc kikapcsolódása a fafaragás. 
Évek óta farag busómaszkokat a Boros Kolo busócsoport tagjainak és természetesen a saját maga szórakoztatására. 


Amorf busófej
Tőle tudtam meg, hogy a maszkokat tradicionálisan vörös fűzből faragják. Ez a fafajta  a Mohácsi-sziget mocsaras területeinek honos fája, így a régebbi korok emberei számára is könnyen beszerezhető volt. Ezen kívül a vörös fűz jól faragható, az ebből készült busóálarcot könnyű viselni. 


Busófej faragás lépései
János a munka kezdetén egy 30-40cm átmérőjű rönköt hasít félbe, majd téglalap alakúra formálja. Ez után a baltás előnagyolás következik, majd a vésés során János gyakorlott kezei közt szép apránként megformálódik a busó arca.  

Ez a busómaszk egy múzeumi darab alapján készült

       A hagyományokat követő busómaszk faragók a kész álarcot disznó vérrel festik meg, általában háromszor. A vér sötétvöröses alapszínt ad a maszknak. A fogakat és a szemeket vagy festetlenül hagyják, vagy fehér festékkel kenik le. Végezetül pedig hozzávarrják a bundát a maszk külső szélein kialakított lyukakhoz. 


Ungszor János által faragott busó maszkok
A busómaszk egyik fő ékessége a rá felrögzített kos, tehén vagy rackaszarv. De a Busójárás során találkozhatunk szarv nélküli maszkokkal is. A régi fejek felkutatása és tanulmányozása során János megfigyelte, hogy a régi alkotások között bizony több a szarv nélküli fej!János a Boros Kolo busócsoport számára már 6 fejet készített, közben pedig átadta maszkfaragó  tudását a csoport több tagjának is, akik ma már maguk csinálják az álarcaikat.


Boros Kolo busócsoport
mohácsi busójárást 2009 szeptemberében az UNESCO felvette az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára.


Reméljük, hogy a busóknak idén is sikerül elűzniük a telet. :)
                                                                                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése