2011. december 3., szombat

Mézeskalács koszorú

Karácsonyi koszorú

Az alábbi képeket egy kedves munkatársam küldte át nekem. 
Felesége, Anna minden évben készít adventi koszorút és egyéb karácsonyi díszeket mézeskalácstésztából. 
A tepsibe sütőpapír kerül, amire Anna előzőleg segítségképpen egy nagy kört rajzol. Ehhez igazítja a formával kiszaggatott mintákat, amik a sütőben szépen egymáshoz sülnek. 


A mécsestartót körbetekeri a tésztával és a süteménnyel 
együtt ez is bekerül a sütőbe. Természetesen a viaszt előzőleg ki kell venni belőle. :) A sütés során az alumínium mécsestartó megtartja a formáját és még melegen vissza lehet tenni bele a viaszgyertyát. Csak arra kell vigyázni, hogy a tészta ne dagadjon át a peremen, de viszont takarja el azt. Ha ez mégis megtörténik, még melegen ki lehet piszkálni belőle.


 Ezen a képen is egy adventi koszorút láthattok. Minden második
köröcske üresen lett hagyva a gyertyáknak. Itt már jobban kell ügyeskedni, de még így is bele lehet állítani őket. Fenyők csúcsán és a nagy körben látható csillagocskák birsalmasajtból vannak. Ez a sütés során kicsit belesüllyed a tésztába, nem folyik szét. De ehhez azonban kellően száraznak kell lennie, mert a túl friss megolvadhat a sütés során.


 Anna a rénszarvast erősebb fogpiszkálóval és cukormázzal rögzíti a talpához. A tésztát sütés előtt tojásfehérjével keni be, hogy szép fényes legyen. A csillagokat és a szarvasok agancsát nagy szemű kristálycukorral szórja be.
A mézeskalács a sütés után viszonylag puha, majd megkeményedik, de ha almaszeletekkel egy éjszakára dobozba zárjuk,  puhább lesz, mint újonnan. Péter feladata vízkereszt után kezdődik. Az ő dolga "eltakarítani" a mézeskalács dekorációkat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése