2011. december 20., kedd

Karácsonyfák, kicsit másképp...


 Az elmúlt 8 évben csupán két karácsonyfánk volt. Az első egy ezüstfenyő, őt háromszor díszítettük fel. A második egy normann fenyő, aki ötször varázsolt karácsonyi hangulatot a nappalinkba. Most már mindketten szabadon nőhetnek, igazi fenyőfa életet élhetnek odakinn. 


Amíg cserépben éltek, minden tavasszal átültettem őket nagyobb edénybe. Vigyáztam arra is, hogy ne legyen számukra túlságosan megterhelő a nagy hőmérséklet-változás. Ezért  karácsony előtt és után is köztes állomásként minimum egy hétig egy fűtetlen szobában álltak. 


Megsaccolni sem tudom, hogy hány fenyőfa hal meg minden évben a nappalikban, miközben mi körbe álljuk őket és karácsonyi dalokat hallgatva nézzük néma haláltusájukat. A fenyőknek nem az a küldetésük, hogy karácsonyfák legyenek. Csupán szerencsétlenségükre belekeveredtek a történetbe. 


A jó hír viszont az, hogy egyre több helyen lehet már karácsonyfákat kölcsönözni. Vagyis a cserepes fenyők az ünnepek elmúltával visszavihetők. (pl. Oázis kertészetek) Ez nagyon jó megoldás lehet, a velem hasonló nézeteket vallók számára, akiknek viszont nem áll módjukban évekig nevelni, majd kiültetni a fát. Ezt a tűzifából összerakott fenyőt a párom fényképezte egy osztrák étteremben. 
Akár a merészebbek karácsonyfája is lehet, de a bejárati ajtó melletti díszként is el tudnám képzelni. Terveim szerint jövő karácsonyra csinálunk egyet és akkor majd elárulom, hogy mitől maradnak egyben a rönkök. :)  Kerestem néhány képet egyéb, fenyőkímélő megoldásokból a hagyományokhoz kevésbé ragaszkodó, bevállalósabb  olvasók részére.


Pálcákból, mennyezetről lelógatva


Barkácsolóknak


Falmatricából


Tojástartókból 


A mennyezetről lelógatott spirálból


Plexiből 


Könyvimádóknak


Könyvesboltosoknak