2011. július 14., csütörtök

Színek és a térhatás - élénk színek

(Második rész)


 Ebben a részben arra térek ki, hogy az erős, sötét és élénk színek milyen optikai hatással rendelkeznek a különböző falakra festve. Ezen hatások ismeretében becsaphatjuk térérzetünket és a kedvezőtlen  adottságokkal rendelkező helyiségekből is többet hozhatunk ki.


Színes padló alkalmazása kis méretű szobák esetében előnyös lehet, mivel oldalra és felfelé is tágítja a teret. Viszont ha a színes padló mellett a mennyezet is színes, akkor a  szoba alacsonyabbnak, és szélesebbnek hat. Ha túl nagy a belmagasság, akkor ez a megoldás megfelelő alternatíva lehet.


Amennyiben a padló és az oldalfalak is színesek, akkor az élénk szín a két oldalsó falat közelebb húzza, míg a hátsó falat távolabbinak láttatja, optikailag hosszítva a teret. Tehát, ha a szoba aránytalanul széles, akkor az egymástól távolabbra lévő, szemközti falakat érdemes élénkebb színnel lefesteni.


Ha a padló és a hátsó fal színes, akkor a szoba oldal irányban tűnik tágasabbnak.  Hasonló hatást érünk el, ha a hátsó fal és a mennyezet is színes. Vagyis a szoba rövidebbnek látszik ugyan, de oldal irányban szélesedik. Amennyiben csak a hátsó falat festjük élénkebb színűre, akkor az jó hátteret biztosíthat a kihangsúlyozni kívánt bútoroknak.


Ha az oldalfalak színesek, akkor a helyiség keskenyebbnek hat. A tér a mennyezet, a hátsó fal és a padló irányában tágul.


 Kevésbé előnyös megoldás, ha az oldalfalakat és a mennyezetet festjük le élénkebb színnel. Ugyanis egy ilyen szobában úgy érezzük, hogy a világos padló kevés stabilitást nyújt, a tér viszont csupán a hátsó fal irányába nyúlik meg.


 Nagy alapterületű, de alacsony szoba esetében nyújthat jó megoldást, ha a hátsó fal és az oldalfalak színesek. Ilyen festés esetén a teret zártnak érzékeljük ugyan, de a tér lefelé és felfelé is kitágul. A szoba magasabbnak hat.


 Ha a hátsó- és az oldalfalak, valamint a mennyezet is színesek: A szoba kisebbnek, szűkebbnek tűnik.


Minden fal és a padló is színes: A látvány nyomasztó, fojtogató. A szoba egy zárt doboz érzetét kelti.


Ha tisztában vagyunk a szoba kedvezőtlen adottságaival, akkor a fentiek ismeretében máris tudhatjuk, hogy hogyan csaphatjuk be térérzetünket. Ne feledjük azt sem, hogy a festés még mindig kevésbé terheli meg a pénztárcánkat, mint a falak kibontása.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése