2011. július 1., péntek

Színek és a térhatás - falminták

(Első rész)


Megfelelő színek kiválasztásával optikailag tágíthatjuk, vagy szűkíthetjük a teret. A színeknek ezen tulajdonságát kihasználva ügyesen kiegyenlíthetjük a kellemetlen térarányokat.Alapszabályként kijelenthetjük, hogy a világos színek „távolító színek”, a tágasság hatását keltik, vagyis minél világosabb és hidegebb színeket alkalmazunk, annál nagyobbnak érezzük az adott szobát. A fehér, és a világoskék szín a leginkább tértágító hatású.Ha viszont egy nagyobb, magasabb helyiséget szeretnénk meghittebbé varázsolni, bátran alkalmazzunk sötétebb, melegebb színeket. Ezek ugyanis „közelítő színek”. Alkalmazásukkor úgy érezzük, mintha a falak közelebb jönnének hozzánk.Érdekes kérdés még a minták hatása a térre. A minták térváltoztató hatása annál erősebb, minél nagyobb és élénkebb színű a mintázat.

 
A nagyméretű minta csökkentheti a szoba méretét, látszólag közelebb hozza a falat, figyelemfelkeltő hatású, míg az apró minták tágítják a teret, különösen világos színárnyalatok esetében.

 


A padló és a falak hosszanti csíkozása mélyíti a teret. Ez a hatás annál erőteljesebb, minél szélesebb, és élénkebb színű a csíkozás.
 Ezzel szemben a padló keresztirányú csíkozása rövidíti és szélesíti a szobát.


  
A falakra festett vízszintes csíkok szélesítik ugyan a szobát, de alacsonyabbnak is láttatják azt, közelebb hozva a mennyezetet.


Ellenben a függőleges csíkok a magasság érzetét keltik. Ez a hatás annál erőteljesebb, minél szélesebb a csíkozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése