2011. június 5., vasárnap

Kerttervezés - Vonalak és alakzatok

(Kerttervezés - negyedik rész)

A vonalak és alakzatok helyes alkalmazása révén válik a kert látványa rendezetté, átgondolttá, kerek egésszé. Vonalak kötik össze a kert különböző részeit. Ezek lehetnek átlók, keresztek, pl. a francia kertekben, de lehetnek S és C rajzolatú vonalak is a szabálytalanabbnak, természetesebbnek ható kertekben. 


Vonalas elemeknek tekinthetők többek között a járda, az ösvények, tipegők, de a keskenyebb és hosszabban elnyúló, akár egyenes, akár kanyargós füves területek is ide tartoznak. Megtervezésük akkor helyes, ha valamilyen fókuszpontba futnak, ami lehet akár egy szép kilátás a tájra, kerti pad, szobor, egy tavacska, madáritató, pavilon stb. Számomra egy kert akkor érdekes, ha amikor körülnézek benne, nem látom át egyszerre minden szegletét. Izgalmasabb, ha tartogat valami felfedezni valót, ha felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mi bújik meg a mögött a nagy bokor mögött, hová vezethet ez az ösvény?  És, ha úgy döntök, hogy végig sétálok rajta, az út végén nem szeretnék csalódni sem, valamilyen érdekességet várok.


Az alakzatokat a különböző területek formája adja. Mint pl. a gyep, a virágágyás, a terasz alakja. Ezek is  az egyes stílusok jellegzetességeit adják. A kötöttebb stílusokra a négyzetek, téglalapok, míg a könnyedebbekre a körök és ellipszisek jellemzőek.Ha ügyes telepítéssel elvonjuk a tekintetet a telekhatárokról, a vonalak és alakzatok segítségével akár egy kis kertet is nagyobbnak láttathatunk, elvonhatjuk a figyelmet a telek kedvezőtlen alakjáról, problémás részeiről. Érdemes tehát papírra vetnünk néhány variációt!


1 megjegyzés:

  1. Fantasztikus a blogod! Gratulálok! Hamarosan visszatérek. :)

    VálaszTörlés