2011. június 15., szerda

A színkorong - komplementer színek

(Harmadik rész)

A színkörön egymással szemben helyezkednek el az un. kiegészítő, más néven a  komplementer színek, ilyenek pl. piros-zöld, narancs-kék, sárga-lila.
Ha ezeket a színeket összekeverjük egymással, az eredmény mindig szürke lesz. Ehhez azonban a két szín más-más arányú keveréke szükséges a színek különböző fényereje miatt.


Ha a kiegészítő színeket tiszta formájukban helyezzük egymás mellé, akkor kölcsönösen emelik egymás erősségét. De vigyázat! Ez a hatásuk a színeket egyenlő mértékben alkalmazva túlságosan erős. Ilyenkor inkább elnyomják egymást.


Jobb megoldásnak bizonyul, ha az egyik szín a dominánsabb, komplementer párja pedig csak néhol bukkan fel. Így mindkét szín csodálatos módon életre kel.


Tehát a kiegészítő színek alkalmazásakor nagyon fontos a színek egymáshoz viszonyított aránya. Így például 1 rész sárga 3 rész lilával alkot helyes arányt, a narancs aránya a kékhez: 1:2. Ugyanakkor a zöld aránya a bíborvöröshöz: 1:1 , mivel ez utóbbi két szín egyformán intenzív.


A komplementer színek tompa tónusaival kifejezetten vonzó effektusokat érhetünk el. Helyes arányuk megtalálása egyszerűbb feladat, mint a tiszta színek esetében. Hiszen ezek már eleve nem olyan erős színek, kevésbé uralkodóak. Csak arra kell figyelnünk, hogy minél intenzívebb egy színárnyalat, annál kisebb felületen alkalmazzuk.


A komplementer színekkel kapcsolatos ismereteinknek nagyon jó hasznát vehetjük, ha valamit ki akarunk emelni (pl. egy szívünknek kedves bútordarabot), vagy a már meglévő berendezés látványát szeretnénk felfrissíteni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése