2011. május 31., kedd

A színkorong - hideg- és meleg színek; harmonizáló színek

(Második rész)


A színkört feloszthatjuk hideg- és meleg színek szerint is. A különböző árnyalatok különböző minőségű melegség és hidegség érzetet keltenek bennünk.A sárga és a vörös között találhatók a meleg színek, míg a kékeszöldtől a liláskék árnyalatokig terjednek a hideg színek. A zöld és az ibolyaszín határesetnek tekinthetők, hiszen a zöld sárgásabb tónusai és az ibolya pirosas árnyalatai inkább melegbe hajlónak mondhatóak.


A színeknek ezen hideg-meleg érzetet keltő tulajdonságait nagyon jól kihasználhatjuk a lakberendezésben is. Így a meleg déli, nyugati fekvésű helyiségekben hideg színeket alkalmazva hűvösség érzetét kelthetjük, míg egy sötétebb, északi fekvésű szoba esetén meleg színekkel kompenzálhatjuk a napfény hiányát.


Ha az egymással harmonizáló színek elve szerint választunk színeket, akkor a színkörön egymás közelében elhelyezkedő színek közül válogatjuk ki a nekünk tetsző kombinációt. Mivel ilyenkor több, egymást finoman kiemelő színnel dolgozunk, ezzel a módszerrel üdébb, érdekesebb végeredményt kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése