2011. május 28., szombat

Kerttervezés - Összkép

(Kerttervezés - harmadik rész)

A kertünk leendő összképének kialakításához szükség van a telek pontos felmérésére. Így hát elérkezett az idő, hogy mérőszalagot ragadjunk és lemérjünk minden, megtartani kívánt dolog pontos helyét, méretét. Ide tartoznak pl.: a ház, a melléképület, a megmaradó járdák, a vízóraakna, a kút, a fák, a kerítés stb. Az épületeken jelöljük be a bejáratok, ablakok helyét, mivel ezeket is figyelembe kell vennünk a tervezés során. 

 
Ha mindezzel megvagyunk, méretarányos rajzot kell készítenünk a kertről. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha négyzetrácsos papíron dolgozunk. Ezen jelöljük be a telekhatárt, a ház és egyéb felmért dolgok pontos helyzetét, az égtájakat és mindent, amit el akarunk rejteni (pl. szomszéd ház nem épp dekoratív tűzfala). 


Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy a telkünkről gyönyörű kilátás nyílik a tájra, ennek irányát is jelöljük, hogy semmiképp se tervezzünk eléje semmi magasabbat, ami ezt a szépséget eltakarhatná.


Célszerű a rajzunkról több fénymásolatot is készíteni, mert most már elérkeztünk a hobbi kerttervezés egyik legizgalmasabb részéhez, a valódi tervezéshez! Vázoljunk fel különféle elrendezési lehetőségeket, majd minden verzióból ragadjuk ki azokat a részleteket, amik leginkább tetszenek és próbáljuk meg egy tervvé összedolgozni őket. De egyelőre csak nagy vonalakban gondolkozzunk, ne vesszünk el a részletekben! Ebben a fázisban csak az a fontos, hogy kitaláljuk, hogy hol legyen a kerti kiülő, sütögető hely, a veteményes kert, a kerti tó stb. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése