2011. április 16., szombat

A színkorong- elsősleges-, másodlagos-, harmadlagos színek; színárnyalat

(Első rész)

Az egészséges szem kb. 160 féle színárnyalatot képes megkülönböztetni. A színek telítettsége megváltozik, ha fehéret, feketét vagy szürkét keverünk hozzájuk. Az így kapott színeket nevezzük járulékos színeknek.


 A színkör segítségével bemutatható az összes, az optikailag érzékelhető színekre vonatkozó alapszabály. Segítségével könnyen megfigyelhetjük, hogy mely színek illenek egymáshoz, melyek harmonizálnak egymással, melyek egészítik ki egymást.


 A belső háromszögben találhatók elsődleges színek, az alapszínek: a sárga, a piros és a kék. Ezek semmilyen más színből nem hozhatóak létre, míg az összes többi szín ezek különböző arányú keveréséből állítható elő.
Két elsődleges szín összekeverésekor kapjuk meg a másodlagos színeket. Ezek a lila, a zöld, és a narancs.
Az elsődleges és a másodlagos színek keverékéből kapjuk meg a harmadlagos színeket.


A színárnyalat két alapszín adott arányú keveréke. A színárnyalatok szempontjából a színkört 3 harmadra oszthatjuk. Így megtalálhatjuk a sárga és vörös közti narancs árnyalatokat, a vörös és a kék közti lila árnyalatokat, valamint a kék és a sárga közötti zöld árnyalatokat. A színek helye a színkörön megmutatja, hogy mely két alapszínt és milyen arányban tartalmazza az adott szín. A három nagy körcikket maguk az alapszínek választják el egymástól.


Ha színárnyalatokkal dolgozunk, akkor tulajdonképpen egyetlen szín különböző tónusaihoz nyúlunk. Talán ezzel a módszerrel tudunk legkönnyebben szép enteriőrt létrehozni. Csak arra kell figyelnünk, hogy az adott színen belül minél nagyobb változatosságot biztosítsunk, nehogy monoton legyen az összhatás. Attól pedig biztosan nem kell tartanunk, hogy a színek ütni fogják egymást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése