2011. április 14., csütörtök

Színek és évszakok - Nyár, ősz, tél

 (2. rész)

 A nyárról eszünkbe jut a rekkenő hőségben vibráló levegő, a sárgálló búzatáblák, a mediterrán tájak levendulaföldjei, a tenger hűs kékje. A tavasszal még sárgászöld levelek sötétzöldre váltanak, a színek eltompulnak.


A nyár alapszíne a kék. Színei elevenek, mégsem harsányak. A színpaletta hideg tartományából kerülnek ki, optikailag tágítják a teret. Általuk a helyiség világosnak, hűvösebbnek hat. A málna, a cseresznye és a rózsák színei némi élénkséget visznek a tompa színek közé. Semleges árnyalatai a világos bézs, a tejeskávé-barna, ezüstszürke, füstszürke.  


 

Az őszt a termések, a fák színes lombjai, a kiegészítő színek izgalmas kontraszthatása jellemzik. Alapszíne a vörös. A színek melegek, kifejezők, súlyosak, földszerűek. 


 Jellemző árnyalatai a telt kukoricasárga, a narancsvörös, a szilvakék, az olívzöld, a barnásvörös, a kávébarna. Semleges színei a piszkosfehér, a penész-szürke.
A telet a jeges pasztellszínek jellemzik. A hó szikrázó fehérbe burkolja a tájat. A fekete-fehér kontrasztja uralja ezt az évszakot, még inkább kiemelve a még megmaradt színeket. 


 Színpalettáján megjelennek a naplemente színei, a fenyőzöld, az ég sugárzó kékje, a bokrokon maradt bogyók pirosa. Alapszíne a kék. Semleges színei a füstbarna, a szürkésbézs, az antracitszürke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése